Groei als gemeente

Door Jennifer Straub, 22 november 2022

Met mijn 21 jaar dacht ik niet meer in de groei te zijn, maar dit denkbeeld werd recent ontkracht. Dankzij deze koude temperaturen moest ook ik eraan geloven: weer diep de kledingkast in duiken om de lange pyjamabroeken tevoorschijn te toveren. Maar waar een vorig jaar gekochte pyjamabroek in 2021 nog als gegoten zat, is deze nu tot mijn grote verbazing hoogwater. Ik vroeg mijzelf af: “Ben ik gegroeid?”

En met het naderen van december, en dus het naderen van het einde van het jaar, is dat iets wat we ons eigenlijk allemaal af kunnen vragen: “Ben ik gegroeid?” Als die vraag betrokken wordt op onze gemeente, is het antwoord: ja, we zijn als gemeente inderdaad gegroeid. Om precies te zijn: in 2022, ten opzichte van 2021, is Lingewaard 141 inwoners rijker geworden.

In Bemmel en Gendt is het aantal inwoners in 2022 gedaald en in Doornenburg is het aantal exact hetzelfde gebleven. Dit terwijl in Huissen, Haalderen en Angeren het aantal inwoners in 2022 gestegen is. De grootste stijging was in Angeren, die in 2022 maar liefst 188 inwoners meer had dan in 2021. De grootste daling was in Bemmel, die in 2022 153 inwoners minder had dan in 2021. Maar met de vraag “Ben ik gegroeid?” kunnen we meer kijken dan alleen naar het inwonersaantal per dorp of stad binnen Lingewaard.

We kunnen ook abstracter kijken, kijken naar hoe we als gemeente binnen onze samenleving zijn gegroeid dit jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Russisch-Oekraïense oorlog die begon op 24 februari 2022. Als gevolg hiervan verwelkomde Lingewaard dit jaar vele vluchtelingen uit Oekraïne.

Op de Rijnstraat in Doornenburg verblijven bijvoorbeeld momenteel 8 vluchtelingen in een locatie die normaal gebruikt wordt voor huisvesting van seizoensarbeiders. Ook de pastorie Huissen-Zand, de Kinkelink en Molenkamp in Bemmel huisvesten Oekraïense vluchtelingen. De gemeente streeft naar 100 opvangplekken waar vluchtelingen drie maanden tot maximaal twee jaar kunnen wonen.

Ook binnen sommige Lingewaardse gezinnen kon de vraag “Ben ik gegroeid?” met ja beantwoord worden. Ongeveer 15 tot 20 vluchtelingen worden in Lingewaard bij mensen thuis opgevangen. Volgens een persbericht van gemeente Lingewaard in maart, is burgemeester Kalfs “Trots op onze Lingewaarders die deze vluchtelingen met open armen verwelkomen”. Kijkend naar deze gastvrijheid tegenover vreemden, kan gezegd worden dat deze trots zeer terecht is.

Kort samengevat kunnen we stellen dat de vraag “Ben ik gegroeid?” op meerdere manieren opgevat kan worden. Er is dus niet enkel één goed antwoord mogelijk op deze vraag. Nu 2022 op z’n eind loopt, kan het geen kwaad om jezelf deze vraag te stellen. En in de eindejaarsdrukte even stil te staan bij alles wat jij persoonlijk dit jaar bereikt hebt.