Ben je wel eens opgelicht via internet? En wat heb je toen gedaan? Heb je wel eens last van je buren of van hangjongeren in jouw buurt? Is er bij jou ingebroken? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan ruim 2.300 willekeurige inwoners van de gemeente Lingewaard.
De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen, en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek begint rond 25 augustus. De resultaten worden in maart 2022 verwacht.
De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit tweejaarlijkse onderzoek bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. I&O Reseach voert het onderzoek in opdracht van de gemeente uit.
Burgemeester Nelly Kalfs benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: “Het is belangrijk dat we weten wat de inwoners vinden van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente. Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen op hun wensen en ervaringen. Daarom willen we dat zo veel mogelijk van de inwoners die benaderd worden, meedoen aan het onderzoek. Want alleen als veel mensen de vragenlijst invullen, krijgen we een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente.”
Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. In de loop der jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd.