Medewerkers van Politie Gelderland-Midden, Staatsbosbeheer, Omgevingsdienst Regio Arnhem, het Districtelijk Ondermijnings Team, Wildbeheer Eenheid en gemeente Lingewaard voerden gisteren samen een controle uit in het buitengebied van Lingewaard. Doel was om zicht te krijgen op eventuele illegale activiteiten in bedrijven, schuren en andere bijgebouwen in de gemeente.

De toezichthouders bezochten ruim twintig locaties in het buitengebied. Daarbij constateerden zij geen illegale situaties. Wel wordt op twee locaties nader onderzoek verricht.

Burgemeester Nelly Kalfs kijkt terug op een geslaagde actie: “Het succes van de actie hangt niet af van het constateren van overtredingen. Het is eigenlijk wel geruststellend dat we niets hebben gevonden. Bovendien, zo vertelden de toezichthouders mij, bleken veel bedrijven en eigenaren zich juist bewust van de risico’s van ondermijning. Zij houden goed in de gaten wat er in hun verhuurde locaties gebeurt en gaan niet in op dubieuze verzoeken.”

Staatsbosbeheer en Wildbeheer Eenheid namen voor het eerst deel aan een integrale actie in het buitengebied. Zij hebben vanuit hun functie goed zicht op wat in het buitengebied gebeurt. Een volgende integrale actie met deze partners staat al in de planning.

 

Aanleiding
Ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld, wordt een steeds groter probleem in Nederland. Vooral de productie van drugs wint de laatste jaren terrein. Schuren of leegstaande panden zijn voor drugscriminelen gewilde locaties voor het produceren van drugs. Het buitengebied heeft daarbij de voorkeur; zij kunnen daar ongestoord hun gang gaan. Locaties waar drugs gemaakt of gekweekt worden leveren een gevaar op voor mensen in de directe omgeving. Afvaldumpingen schaden het milieu.

Verdachte situaties melden
Burgemeester Kalfs roept inwoners op om de politie te bellen als zij iets verdachts zien of horen. “Meldingen van verdachte situaties zijn heel belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de illegale activiteiten zitten. Melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem. Zo zorgen we met elkaar dat Lingewaard veilig blijft.