Op maandag 26 december 2022 (2e kerstdag) om 14:00 uur organiseert IVN RijnWaal een circa 2 uur durende natuurwandeling in de Gendtse polder. De excursie start vanaf Ruimzicht, aan de afrit Kaaksedam, Gendt en wordt geleid door onze natuurgids Ruud Milder mobiel 0638967259.

De tocht gaat door een prachtig stukje Gendtse Polder en door de nog zeer lage waterstand kunnen we nu op plaatsen komen waar we normaal gesproken natte voeten krijgen.

Op het huidige weer kunnen we niet meer blind varen. Zelfs nog behoorlijke hoge temperaturen in oktober en november en terwijl ik dit schrijf is de eerste marathon op ijs al weer verreden.

Wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? Natuurlijk willen we U daar graag een antwoord op geven. Maar dat antwoord ligt niet direct voor de hand. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de trekvogels, zijn ze allemaal al weg en zijn ze allemaal al hier? Groeit het gras nog steeds als de temperatuur boven de 10ºC komt en is dit de afgelopen tijd ook het geval geweest? Welke restanten van bloemen en planten kunnen we nog herkennen en zijn er al knoppen waarneembaar aan de takken van de bomen. Is er zelfs al bloeiend speenkruid te zien?

Wat doen de grotere zoogdieren in ons gebied, denk daarbij aan de vos, de das, haas en bever. Recent werd in deze regio de wolf gespot, wat brengt die in het gebied en kunnen die zich hier ook vestigen.

Hoe zit het met de bijen en hoornaars hebben deze allen het loodje gelegd?

Zijn alle honingzwammetjes al vergaan door de recente koude?

Vragen, vragen, vragen. Of we op 2e kerstdag hier een antwoord op kunnen geven door onze zintuigen volop te benutten? De IVN Gidsen van RijnWaal gaan in ieder geval een poging wagen.

Naast al deze vragen zullen we ook andere ontdekkingen doen, die de moeite van het waarnemen en bespreken waard zullen zijn.

Wij hopen U dan ook te mogen begroeten op deze, inmiddels, traditionele kerstwandeling en ons enthousiasme met U te mogen delen. De tocht is minder geschikt voor personen die slecht ter been zijn.